сряда, 26 март 2008 г.

Видове проблеми
Зачеване, Бременност, Раждане - Зачеване, проблемно забременяване, стерилитет

Безплодие означава невъзможността да настъпи бременност след 12 месеца редовен полов живот без използване на контрацептивни средства и методи. Безплодие в резултат на нарушена или липсваща овулация
хормонален дисбаланс
заболявания на щитовидната жлеза
стрес
наднормено тегло
загуба на тегло
Безплодие поради заболявания на яйчниците
киста на яйчника
СПЯ (синдром на поликистозните яйчници) Характерно за синдрома е ановулация и множествени малки кисти в яйчниците. При някои случаи се наблюдава нарушено съотношение между лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон, увеличена концентрация на свободния тестостерон.
Безплодие поради заболявания на маточните тръби Възпалителните заболявания на маточните тръби често протичат без симптоми. Най-често възпалителният процес предизвиква стеснения и сраствания на маточните тръби, което пречи на придвижването на яйцеклетката.
салпингитЗапушване на тръбите от микроорганизми,проникнали от влагалището.
аднексит (салпингоофорит)Възпаление което обхваща маточните тръби и яйчниците.
Безплодие поради заболявания на матката и влагалището
ендометриозаДоброкачествено заболяване,което се характеризира с разпръскване и развитие на частици от ендометриума извън маточната кухина.
миомаДоброкачествен тумор,който се състои от мускулни влакна.
травматичните поражения на маточната лигавицаМогат да настъпят при извършване на аборт.
Причина за безплодие могат да бъдат и болестни състояния на маточната шийка и промяна на качествата на цервикалната слуз, които възпрепятствуват придвижването на сперматозоидите към маточната кухина.
Безплодие поради заболявания при мъжаПри съмнение за патологични промени на спермата е необходимо изследване на поне три проби. Заключение за пълна неспособност за оплождане може да се направи само при пълна липса или при пълна неподвижност на сперматозоидите от пробите.
Варикоцелето /разширени венички на тестиса/ Проявява се като подуване на тестисите и повишаване на температурата на скротума. Лекува се оперативно.
AзооспермияСеменна течност без сперма. Може да се дължи на това, че тестисите не произвеждат сперма или защото има запушване на спермените канали.
ОлигоспермияНаличие на по-малко от нормалното количество сперматозоиди в семенната течност.
Възпалителни заболявания на половата система и някои хормонални нарушения.
Безплодие поради заболявания предавани по полов път
ХламидиозаПричинена е от микроорганизъм Chlamydia trachmatis. В началото симптоми няма.
След това при жената се появяват :- влагалищно течение;- парене при уриниране;- болезнени полови контакти;- болки в ставите;- конюктивит.
При мъжа симтомите също са незабележими:- на интервали се появява слузесто-гнойно течение;- болки в ставите; - конюктивит.
ГонореяПричинена е от бактерии гонококи. Симптомите са по слабо изразени при жената.
При жената: - силно течение с жълтеникав цвят- леко парене при уриниране- евентуално болки ниско в корема
При мъжа симптомите са по силно изразени:- силно парене при уриниране- мътна урина- гнойно течение
Микоплазмози Причинена е от микроорганизми. При някои от случаите липсват симтоми.
При жената: - леко течение - слабо парене при уриниране
Имунологично безплодие /спермоантитела/ Спермата може да предизвика имунна реакция при жената, а при мъжа може да се наблюдава автоимунизация срещу собствената сперма. Имунологичните реакции срещу сперматозоидите могат да доведат до нарушения в сперматогенезата, ниска подвижност на сперматозоидите, блокиране на взаймодействието между сперматозоида и яйцеклетката.