сряда, 26 март 2008 г.

Яйчник.

Чифтен орган. Разполага се странично в таза, в специална вдлъбнатина, наречена яйчникова ямка. Големината и формата на яйчника се променят с възрастта и зависят от функционалното състояние на неговата ''вътрешност'', наречена паренхим. Средните му размери, при израстнали индивиди (в следпубертетния период) са:
тегло: 6 - 8 грама
дължина: 3 - 4 сантиметра
ширина: 1.5 - 2 сантиметра
дебелина: 1 - 1.5 сантиметра.
По правило, десният яйчник е малко по-голям от левия. След преминаване на пубертета, т.е. в периода на половата зрялост, яйчникът е с елипсовидна форма, приплесната в посока отгоре-надолу. Така се различават две повърхности - една, която заляга в яйчниковата ямка, и друга, която е насочена към кухината на малкия таз. Двете повърхности се срещат в два ръба:
заден - свободен
и
преден - прикрепен за т.нар. широка маточна връзка.
По предния ръб има яйчникова порта (хилус), през която врата преминават съдове и нерви.
Яйчникът има и два полюса:
долен - насочен е към маточното тяло
и
горен - насочен е към маточната тръба.
Като цяло, яйчниците са разположени почти в отвесна посока в таза, като това се поддържа от специален сложно устроен поддържащ апарат. Отгоре, яйчникът е покрит с т.нар. опорак (мезовариум), който представлява продължение на т.нар. коремница (перитонеум - това е ципа, вътре в коремната кухина, която покрива стените на тази кухина, като на определени места се прехвърля от тези стени върху вътрешните органи и ги покрива или обвива). Дефакто, яйчниците не са обвити от коремницата, а са само покрити отгоре, и постлани отдолу. Самият яйчник е покрит от особен слой клетки, наречен зародишев епител, или герминативен епител, който представлява видоизменена ембрионално коремница. Т.е. това е един слой от кубични по форма клетки. От този слой, чрез прорастване в дълбочина и откъсване, по време на вътреутробното развитие се образуват т.нар. първични яйчникови фоликули. Под този герминативен епителен слой на яйчника, се разполага т.нар. туника албугинеа - това е съединителнотъканна обвивка на яйчника, изградена от специален белтък - наречен колаген. Оттук-насетне, започва т.нар. вътрешност на яйчника (строма), в чиято периферна част са разположени специфични жлези - яйчниковите фоликули. Това всъщност е т.нар. паренхимна зона на стромата. Във вътрешността на стромата, която е по-рехава и по-хлабава, се съдържат кръвоносни съдове и лимфни съдове, които обособяват т.нар. зона васкулоза.