сряда, 19 март 2008 г.

Климактеричен синдром.


С напредване на възрастта, у всички жени настъпва постепенно отпадане на половата функция. Този процес е възрастово строго индивидуален и може да започне в различна възраст, съпроводен е с цялостна хормонална пренагласа и обикновено преминава без оплаквания. При около 30-34% от жените отпадането на половата функция е свързано с оплаквания от страна на редица органи и системи.
Намалената или липсваща продукция на някои хормони води до изменения в лигавицата на половите органи. Тя изтънява, губи еластичността си и става податлива на редица инфекции. Това води до появата на вагинит /възпаление на влагалището/, цистит и уретрит /възпаление на пикочния мехур и уретрата/. Голям процент от жените в тази възраст затлъстяват, поради нарушения в обмяната на мазнините.
Чести са нервно - психическите промени. Жените са раздразнителни, емоционално лабилни, изпитват чувство на страх, имат главоболие, безсъние. Характерни за климактеричния синдром са т.н. топли вълни, които "обливат" жените. Те се дължат на повишена активност на вегетативната нервна система.
Промените могат да засегнат и сърдечно-съдовата система. Установява се ускорен пулс, преходно повишаване на артериалното налягане или стенокардия.
Наблюдават се промени във функциите в редица ендокринни жлези. Щитовидната жлеза нерядко намалява продукцията на хормони и се развива хипотиреоидизъм. Болните са с безизразно лице, груба и студена кожа, понижена телесна температура, забавена мисловна дейност, повешено телесно тегло. Надбъбречните жлези често са с повишена хормонална функция. Това води до прогресиращо окосмяване, покачване на артериалното налягане, нарушена обмяна на веществата.
При засягане на задстомашната жлеза /панкреас/ и особено на жлезните островчета, които продуцират инсулин се появява захарен диабет.
В опорно-двигателния апарат се наблюдава разреждане на костното вещество /остеопороза/. Тези промени се съпровождат със ставни болки, затруднено придвижване и други оплаквания. Установява се склонност към образуване на жлъчни камъни.
Болните с климактеричен синдром се лекуват за конкретните оплаквания. Освен това се прилагат общоукрепващи процедури, препарати от мъжки и женски хормони /комбиниран препарат амбосекс/, витамини. Препоръчва се туризъм, балнео- и климатолечение, богата калорична храна. Особено внимание трябва да се отделя на семейната среда, в която се създават условия за емоционален комфорт.