сряда, 26 март 2008 г.

Зачеване.
Зачеването е началото на един вълнуващ процес, през който за 266 дни женското тяло преминава през много промени и състояния. Началото се дава с овулацията – моментът, в който от единият яйчник се отделя зряла яйцеклетка. Тя е жизнеспособна около 12-24 часа, но най-доброто и благоприятното време за срещата между нея и сперматозоидът е в първите 8 часа след отделянето й. По времето на овулация в женският организъм се отделя специфичен хормон, който променя средата във влагалището и осигурява максимално благоприятна среда за живот и придвижване на сперматозоидите. Така че по това време от цикъла те са в състояние да оцелеят там до 72 часа след отделянето им. Поради това оплождането на яйцеклетката може да се извърши както от скоро пристигнали сперматозоиди, така и от такива, които я очакват в тръбите от часове и дори дни! Определянето на приблизителната дата на овулация е важно, за да може максимално да се повиши шанса за забременяване. За това най-често помагат следните методи.
Календарен методПри редовен месечен цикъл овулацията настъпва около 14 дни преди очакваната дата за следващият мензис. Т.е. в стандартният пример за цикъл с дължина 28 дни, най-вероятната дата за овулация е на 14-тият ден, а при 30 дневен цикъл – около 16-тият ден. Трябва да се знае обаче, че върху овулацията влияят много фактори като стрес например, така че е възможно тя да не настъпи в очакваният ден дори при много точен и редовен цикъл.
Температурен методСъстои се в измерване на температурата на женското тяло в пълен покой. То може да се извършва в устата или ануса, но е важно да е всеки път на едно и също място, за да може резултатите да са сравними. Следи се за повишение на телесната температура с около 1 градус, което отбелязва наличието на овулация. Добре е това измерване да се провежда поне 2-3 месеца, за да може да се установи достатъчно точно кривата на месечната температура. Това е необходимо, за да можете да планирате по-добре контактите си, тъй като както вече споменахме оптималното време за оплождане е до 8 часа след отделянето на яйцеклетката. Методът се използва както за подпомагане на забременяването, така и за предпазване от него, а освен това е полезен за всяка жена, която иска да знае по-добре какво и кога се случва в нейният организъм. Има няколко важни условия, които трябва да следвате, за да постигнете максимална точност при използването на този метод:
Обичайната температура в началото на цикъла е около 36.2-36.5 градуса, при овулация се покачва с около 1 градус, а във втората половина от цикъла обикновено е под 37 градуса, но по-висока, отколкото в началото.
Температурата трябва да се измерва всеки ден веднага след събуждане в пълен покой. За това е удобно да приготвите от вечерта термометъра, лист и писалка, за да запишете стойноста.
Рязкото повишение на температурата спрямо предишният ден (с поне 0.5 градуса) покава наличието на овулация.
Ако не настъпи бременност няколко дни по-късно температурата спада. Иначе тя остава малко над 37 градуса и се задържа така през първите 3 месеца.
Тестове за наличие на овулация Тестове за наличие на овулация се продават в аптеките. Те са напълно приложими в домашни условия. Действат подобно на тестовете за бременност, но следят наличието на друг хормон, специфичен при наличието на овулация.
Наблюдаването на някои признаци за настъпването на овулация също помага, особено в съчетание с един или повече от горните методи. Най-лесният за следене белег е наличието на специфично слузесто течение, което прилича на белтъка на яйце. То представлява запушалката на матката, която я пази от възпаления и т.н. по времето извън овулацията (същият тип запушалка се образува и при настъпването на бременност и се отделя малко преди раждането).
След като определите възможната дата на овулацията не ви остава нищо друго освен да правите секс поне веднъж на 36 часа в най-благоприятният период – започвайки 2-3 дни преди очакваната дата и 1-2 дни след настъпването й. Като се има предвид живота на яйцеклетката и сперматозоида това осигурява максимален шанс за забременяване. Ако използвате календарният метод е добре периодът да е малко по-дълъг – около седмица-10 дни. Контакти по-чести от веднъж на 24 часа не се препоръчват, тъй като мъжкият организъм има нужда от време, за да произведе достатъчно количество сперматозоиди. Трябва да имате предвид, че дори да сте определили датата съвсем точно и да правите секс в най-добрият ден, напълно вероятно е да не забременеете. Процесът е сложен и се влияе от много фактори. Според специалистите двойката трябва да потърси помощ едва, ако цяла година при редовни опити всеки месец не се стига до бременност.