сряда, 19 март 2008 г.

Ендометриоза.

Ендометриозата е заболяване, при което маточната лигавица се разраства извън маточната кухина. По-честата ендометриоза е на трето място след ендометрита и миомата на матката.
Причините за заболяването не са известни.
Ендометриозата бива вътрешна /заемаща само матката/ и външна /заемаща околните тъкани и органи/.
Гениталната вътрешна ендометриоза засяга най-често матката. В нейния мускулен слой гнездно са разположени клетки на ендометриума, които образуват кисти. Болната се оплаква от силна болка при менструация, която обикновено е обилна и с по-малък менструален цикъл. Матката е увеличена, с нервна повърхност и болезнена при опипване. По-рядко се засягат и маточните тръби.
При външната генитална ендометриоза болката е постоянна и се дължи на настъпилите сраствания. Наблюдават се и нарушения в менструацията. Болестният процес засяга и яйчниците, чиято структура се нарушава, образуват се т.н. "шоколадови" кисти. Яйчниковата функция е тежко засегната и се развива стерилитет. Външната форма трудно се открива.
Лечението е консервативно или оперативно. Прилагат се хормони, които се отделят при бременност, като по този начин се блокира менструацията. Използуват се и препарати, насочени срещу стимулиращите яйчниковата функция хормони, като по такъв начин се създава състояние на псевдоменопауза. При неуспех от консервативното лечение, по показание се предприема оперативно лечение.