сряда, 19 март 2008 г.

Индивидуално развитие на половите органи.


Условно разделяме половите органи /генитали/ на вътрешни и външни. Вътрешните генитали и у мъжа и у жената се развиват от първичния бъбрек. От неговите първични канали у жената се образуват двата яйцепровода, матката и 4/5 от влагалището. От друг тип канали на първичния бъбрек у мъжа се образуват уретрата, семенните мехурчета и семепроводите.
Диференцирането на вътрешните генитали се извършва между края на четвъртия и началото на седмия ембрионален месец. Преди това, в края на първия и началото на втория ембрионален месец започва диференциране на половите жлези-гонадите. Това става под влияние на генетично кодирана информация: при комбинация от ХХ полови хромозоми се включва генетична програма за овариуми /яйчници/, а комбинацита ХУ полови хормони води до образуване на тестиси.
Външните генитали водят началото си от общия и за двата пола урогенитален синус. От половия туберкул /издатък/ у мъжа се развива половия член, а у жената - клиторът. Предната част на уретрата у мъжа и малките срамни устни у жената се развиват от половите гънки на урогениталния синус, а от половите възвишения се образуват големите срамни устни у жената и кожата на скротума на пениса у мъжа. Диференцирането на външните генитали става през седмия ембрионален месец.
След раждането при момчетата препуциумът покрива изцяло главата на половия член, като нежно е срастнал с главата на члена и трудно се отделя от нея. Едва в предучилищна възраст препуциумът може изцяло да се придърпва нагоре свободно и да оголва главата на члена. При нормално доносените момченца веднага след раждането тестисите се опипват в скротума. Липсата на двата тестиса в скротума налага преглед от лекар-специалист и предприемане на лечение.
През пубертета продукцията на половите хормони от гонадите рязко се увеличава. Под влияние на половите хормони у момичетата между 10 и 13-годишна възраст узрява първата яйцеклетка /овулация/ и настъпва първата ментсруация /менархе/. При момчетата между 12 и 15-годишна възраст се появява първата еякулация /семеизпразване/.
Окончателно съзряване на половата система, осигуряващо нормално възпроизводство /генеративна възраст/, се изгражда между 17 и 20-годишна възраст.